S koněm mezi světy - lze jít i s dětmi


Kniha Lindy Kohanov S koněm mezi světy je nádhernou psychologickou a lidskou studií duše koní a duše lidí a obrovského prostoru, v němž se obě tyto bytosti prolínají a mohou si vzájemně prospívat. Terapie koněm, o které se v této knize píše, je terapií duše a probíhá tzv. „ze země“, nejde tedy o klasickou hippoterapii, kterou známe v sedle pro pohybově nebo mentálně znevýhodněné děti. A když jsem si tuto knihu přečetla, byla jsem tak nadšená, že jsem se dala do hledání možností terapie koněm i v naší republice. Byla jsem úspěšná a Jana Zajícová, terapeutka těchto psychologických zážitkových terapií, byla ochotná k několika rozhovorům na toto téma.

V knize S koněm mezi světy jsem se toho o dětech a koních mnoho nedočetla, ale zase jsem díky ní plně pochopila, jak toto spojení duše člověk a koně funguje, jak do vás vlastně kůň „vidí“ a může tak probíhat léčebný proces. Načež mne napadlo, že to je pro děti možná ideální, protože ty ještě nemusí tolik ovládat vyjadřovat své emoce, natož si s nimi nějak účinně poradit. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že mnoho našich traumat a naučených zhoubných vzorců si neseme právě z dětství. Jako by to byla popelnice, do které se sype a sype a my ji ještě neumíme vysypat, protože jsme příliš slabí a malí.
Ale právě v tuto dobu jsou na nás často napáchány největší škody.
Zeptala jsem se tedy Jany Zajícové na její názor na metody terapie koněm u dětí, jsou vůbec použitelné?
Lze terapii koněm použít i pro děti, případně pro jaké konkrétní problémy s psychikou?
Jana Zajícová: „Terapie koněm je vhodná i pro děti zhruba od pěti let. Řeší různé problémy, od autismu po hyperaktivitu, ale také post traumatické stavy a poruchy chování. Je vhodná i jako terapie pro rodinu, kde koně pomohou odhalit a změnit chybnou dynamiku rodiny, utvořit si nový náhled na jednotlivé členy, najít způsob, jak se (například s adolescentem) v klidu domluvit.“
Zdá se, že tu může tedy jít o velmi cennou chvíli, ve které máte možnost vůbec odhalit kořeny problémů v rodině, v dětech, samozřejmě propojení rodiny a chování či zdraví dětí je zřejmá.
Rozvíjení dětské duše, pohyb je o něčem jiném
Nedalo mi to a vrátila jsem se ke klasice. Hippoterapie je zaměřena na pohyb, ale nepůsobí tady také kůň jako psychologický pomocník? Děti si k němu vytváří i citové vazby, což je samozřejmě dobře a minimálně jim to navozuje spokojenost a dobrou náladu, což má při léčení tělesných obtíží veliký význam. Ale jinak je hippoterapie opravdu o něčem jiném.
Jana Zajícová:  „Terapie s asistencí koní se od hippoterapie zásadně liší. Při hippoterapii dochází k blahodárnému působení koňského pohybu na pohybový aparát dítěte. Při terapii s asistencí koní je celá práce vedena ze země. Na koni se nejezdí. Dítě tedy musí s koněm komunikovat intenzivněji, než když se jen „veze“.  V každém případě už i jen pouhá přítomnost koní během hippoterapie působí blahodárně na dětskou psychiku. Terapie s asistencí koní však tento pozitivní dopad více rozvíjí. Zaměřuje se na psychiku, ne na tělesná omezení.“

Jana Zajícová vede terapie koněm, zážitkové terapie, při kterých je kůň spolu lektorem, spolu terapeutem naší vlastní duše. Je to doplňková terapie, kterou ale můžeme při hledání odpovědí na své otázky a zdravotní problémy klidně i začít. Více informací najdete na www.terapiekonem.cz a www.psychoatelier.cz



O knize: Linda Kohanov je spisovatelka, lektorka, cvičitelka jezdectví a trenérka koní, která se specializuje na workshopy a psychoterapii, obojí za asistence koní. Dovedným promísením „nadpřirozena“, totiž svých věšteckých snů, s výzkumem v rámci své rozsáhlé hipoterapeutické praxe Linda Kohanov vytvořila neobyčejné dílo, které jistě zaujme jak dlouholeté jezdce, tak čtenáře zajímající se o zkoumání nejhlubších vztahů a vazeb mezi zvířetem a člověkem. V nakladatelství Synergie vyšla také její první kniha Tao koně.Linda Kohanov dříve pracovala jako producentka rádia a hlasatelka, byla také hudební kritičkou a redaktorkou. Se svým manželem, skladatelem a hudebníkem Stevem Roachem, a svými koňmi  žije nedaleko Tusconu v Arizoně. Knihu vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

Oblíbené příspěvky