Enneagram: Poznejte sebe do všech podrobností!

Devět typů osobnosti. Každá reaguje jinak, každá se chová jinak, každá prožívá  jinak. Jste perfekcionalista, požitkář nebo individualista? Podle jednoduchého testu získáte v enneagramu představu o svém typu osobnosti, o tom, k jakému typu přemýšlení, jednání a chování máte sklon. Trochu to připomíná charakteristicky dobrých astrologických rozborů. Jen je tu méně typů, o to důrazněji a do nejmenších detailů popsaných a vzájemně propojených do podtypů.

Nechte se pohltit do pavučiny lidské psychiky
Sama bych zařadila enneagramový obrázek každého člověka někam mezi právě zmiňovanou astrologickou charakteristiku jeho znamení dle data narození, a někam mezi pečlivou psychologickou analýzu po absolvování psychotestů s tím, že vlastně dostáváte návod na to, jak využít svůj potenciál naplno s jednou velkou přidanou hodnotou. Každý z typů člověka je jiný a jinak reaguje na to, co nám ten potenciál někdy kazí.  Kazí touhu se rozletět, být sami sebou –  jsou to krize, závislosti a špatné zvyky. Krizové, unavené, bolestivé a těžké situace. Ať už jde reálně o životní krize nebo o to, co si neseme ve formě zarytých vzorců z dětství.



Každý z nás si tyto šrámy léčí a nese životem jinak, a tudíž i pro každého je cesta ven jiná. Navíc mnohé typy se prolínají, v určitých situacích se reakce kříží a jeden typ přechází k chování toho dalšího. A tehdy vás začne enneagram bavit!

Dvě důležité věci hned na úvod: Dejte si čas a otevřené možnosti
S dvěma informacemi lze souhlasit hned na začátku, což zmiňují autoři: nechte si na své vlastní závěry dost času. A svou „diagnózu“, svůj typ osobnosti nechte otevřený. Sama jsem se nenašla ani v jednom typu, spíše jeden typ převažuje, ale v jiných oblastech reaguji a potřebuji ze situací vyvést a chápat je jako naprosto jiný typ. V tomhle považuji knihu za cennou.
I když se nenajdete v čistém typu, můžete Enneagram vzít jako encyklopedii lidských reakcí na stres, vztahy, pocity zázemí, podíváte se na různé typy sociálního nebo sexuálního chování, velkou roli hraje také obvykle prožité dětství. Jak takový člověk vypadá a chová se, když je zralý, uspokojený a jeho potřeby byly naplněny? A jaký je, když právě v tomto svém původně silném místě byl zraněn a stala se tak jeho slabinou?



Kniha je doplněna také příklady, takže si pak takové lidi můžete snadněji představit v praxi. Jak žijí a pracují ti, kterým záleží na lidech a jejich založení je spíše duchovní. Jací jsou, když se něco zvrtne? Někdy nejsou zlí schválně, ale je to zautomatizovaná reakce těla a duše.

Tak třeba se tu dozvíte toto:
„Možná tou největší překážkou Dvojky, Trojky, a Čtyřky při své vnitřní práci musí čelit, je nutnost vyrovnat se svým triadickým strachem z bezvýznamnosti. Pod povrchem se všechny tři typy obávají, že jsou bezvýznamné, takže se musí stát někým výjimečným, nebo něco tak výjimečného udělat, aby získali lásku a uznání ostatních. Na středních až nezralých úrovních se Dvojky navenek schovávají za falešný obraz, že jsou štědré a nesobecké a že za svou práci a péči nic nechtějí. Ve skutečnosti mají nesmírná očekávání a pouze ostatním nepřiznávají svoje skutečné citové potřeby…
….Během dětství Dvojky uvěří třem věcem: Zaprvé, že musí upřednostňovat potřeby ostatních před těmi svými; zadruhé, že musí dávat, aby něco dostávaly; a za třetí, že si musí náklonnost druhých zasloužit, protože jim lásku nedávají jen tak. Aby je měl někdo rád a aby byly oblíbené a milované, musí potlačit své vlastní potřeby a věnovat se potřebám druhých, musí ostatním věnovat svou pozornost. Prostředí, v němž Dvojky vyrůstaly, bylo tak dysfunkční, že se naučily, že přiznat si vlastní potřeby představuje jistý druh sobectví a jejich superego jim to proto přísně zakázalo.“
A pak se dozvíte o různých dynamikách tohoto chování, podtypech a dozvíte se, že takovým člověkem byla třeba Matka Tereza. Dozvíte se, jak se jednotlivé typy lidí chovají v pudu sebezáchovy, jak se naučit sám se sebou vyjít, sobě vstříc, uvědomit si svoje hranice, potřeby, co si dopřát a jak se poprat s tím, co nám bylo dáno do vínku.
Grafy, čísla, přísné rozdělení, i odstavce, ze kterých na vás dýchá úleva z hezkých slov, kdy konečně někdo pojmenoval to, co celý život cítíte, žijete (a možná si i myslíte, že nejste tam úplně normální).
Jste – Enneagram vám ukáže tolik podob člověka, že se tu najdete jako v zrcadle.
O autorech:
Don Richard Riso je nejvíce uznávaným autorem, který se enneagramy zabývá a dále ho rozvíjí. Je prezidentem a zakladatelem několika společností a institutů. Enneagram vyučuje déle než dvacet let a jeho knihy jsou bestsellery v nejrůznějších zemích, kromě jiných také v Číně, Koreji, Španělsku  a jiných. Třináct let byl jezuitou, je držitelem vysokoškolských titulů v oborech angličtina a filosofie.
Russ Hudson je jedním z dalších významných autorů a učenců a myslitelů ve světě enneagramu. Píše knihy ve spoluautorství s Donem Risem, aktivně působí jako spoluzakladatel institutů a získal vysokoškolský diplom v oboru východoasijská studia na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

Oblíbené příspěvky